Mit mond az osztrák autóklub nyári gumiabroncs tesztje 2015-ben?

Egyre jobb az időjárás, így ideje lecserélni a téli gumiabroncsokat nyárira. Nem gondolják ezt másképp az osztrák autóklub munkatársai sem, akik összesen 35 féle nyári autógumit teszteltek két méretben.

Magyarországon is a két legnépszerűbb kategóriát vették górcső alá, a kis kategóriába sorolható 185/60 R14 és az alsó-középkategóriás 205/55 R16-os gumiméretet. A gumiabroncsok kiválasztásának másik szempontja a sebesség index volt, mind a két kategóriában „H” index jelű gumiabroncsokat választottak.  A „H” jelzésű gumik maximum 210 km/h sebességig biztonságosak.

A R14-es méretben hat abroncs kapta meg a legmagasabb – nagyon ajánlott – értékelést: a Continental, a Goodyear, a Nokian, a Dunlop, a Vredestein, és a Hankook modelljei. Az R16-os méretben a hat ilyen besorolású abroncs a Michelin, a Goodyear, a Continental, a Dunlop, a Pirelli, és a Bridgestone modelljei voltak. A pontozást súlyozottan figyelték, tehát elsődlegesen a száraz és nedves úton való tapadást és viselkedést vették figyelembe az értékelők.

A tesztből leszűrhető, hogy a prémium márkák általánosan jól szerepeltek a teszten, de néhány olcsóbb kategóriába sorolható abroncs is jól teljesített, mint például a 185/60 R14 Nokian Line és a Hankook Kinergy Eco K425.

Forrás: Marso