ADAC nyári gumi teszt 2014

Két méretkategóriában zajlott az ADAC 2014-es nyári gumiabroncs tesztje. A szervezet 40 éve rendez átfogó téli és nyári abroncs teszteket. Idén a 175/65 R 14 T, illetve a 195/65 R 15 V méretkategóriákba eső abroncsok versenyeztek.

175/65R14 T nyárigumik

A kisebb méretben 16 különböző minta került górcső alá, melyből 6 is elérte a „jó” értékelést. Akadt azonban 3 olyan, amely egész egyszerűen megbukott az ADAC mérnökei előtt.

A Continental ContiEcoContact5 gumija érte el a legjobb eredményt, hajszállal megelőzve a Hankook és a Pirelli modelljeit. Ebben a kategóriában meglepetés, hogy a Falken Sincera SN832 Ecorun is jó minősítést kapott, miközben a Michelin Energy Saver+ csak közepes értékelést ért el.

Ugyanígy járt a Vredestein, a Goodyear és a Semperit egy-egy modellje is, pedig ezek a márkák hagyományosan a tesztek élmezőnyében szerepelnek. Ebben a kategóriában három modell bukott meg, ráadásul olyan márkáktól, amelyek hagyományosan a hazai bevásárlóközpontok sztárjai: a Debica Passio 2, a Kormoran Impulser b2 és a Kleber Dynaxer HP3 megvásárlását egyáltalán nem ajánlja az ADAC. A kategória tesztautója egy Ford Fiesta volt.

Eredmények a nagyobb méretben: 195/65R15 V

Az európai piacon a 196/65 R15-ös méretkategória a legfontosabb, hagyományosan ezekkel kerülnek piacra a kompaktok, de a középkategóriában is előfordul ez a méretosztály. Minden évben ebből a méretből fogy a legtöbb Európában, nem véletlenül mazsolázott az ADAC éppen ebből a kategóriából. A tesztautó egy Volkswagen Golf volt.

A meglepetés nem maradt el, a kisautóknál győztes Continental a mezőny második felébe került. Kizárólag olyan ismeretlen márkák végeztek a ContiPremiumContact5 mögött, mint a Nexen, a High Performer, az Apollo és a Federal. Utóbbi modellje, a Formoza FD2 volt a teszt egyetlen bukott versenyzője, az Apollo Alnac 4G kielégítő értékelést kapott.

Ebben a méretosztályban hét gumi kapott jó minősítést, sorrendben a Goodyear, a Dunlop, a Hankook, némi meglepetésre a Fulda, a Nokian, a Pirelli és a Vredestein modelljei. A Continental mellett közepes értékelést kapott a Semperit, a Kumho, a Yokohama, a Michelin, a Bridgestone, a Nexen és a High Performer.

Forrás: ADAC