continental-sportcontact-6-xl

Az XL-es, vagy erősített oldalfalú gumik

Ha abroncsvásárlás előtt állunk, könnyen elveszhetünk a rengeteg paraméter, márka és mintázat hálójában. Ma már az autógumiknak is számos különböző jelölése van, így egy adott márkán belül is találhatunk különböző teljesítményt nyújtó autógumikat. Választásunkat az abroncsjelölések, és az egységes EU-s abroncscímke is segíti.

Az XL jelölés egy további megkülönböztető paraméter. De mit is jelent pontosan?

Az XL-es gumik tulajdonságai

Az XL-es gumik tulajdonsága, hogy növelt a terhelhetősége a hagyományos, normál gumiabroncshoz képest.

Az abroncs terhelhetőségét a súlyindex (Li) határozza meg. Ez a jelölés az abroncs oldalfalán található, közvetlenül a méret után, és a maximális terhelhetőségét adja meg a helyes keréknyomás mellett.

Az XL-es gumi jelölést (= Extra Load) erősített oldalfallal ellátott gumiknál alkalmazzák, mivel a megerősítés képes növelni a gépkocsi terhelhetőségét.

Fontos azonban tudni, hogy mikor van erre szükségünk, hiszen ha nem megfelelő autóra vásároljuk, akkor csak kárunk származhat belőle.

Az autó kategórájához válasszuk a gumiabroncsot

Abroncs vásárlásakor figyelembe kell vennünk autónk paramétereit is. Ugyanis az autó és a gumiabroncs is csak akkor tudja a legjobb tulajdonságát nyújtani, ha azok összhangban vannak egymással.

Egy prémium kategóriás autónak csak ront a teljesítményén egy olcsó, alsó kategóriás abroncs, de egy rosszabb minőségű, régebbi, kis városi autóhoz sem érdemes prémium márkás abroncsot választani, mert az abroncs nem fogja tudni a legjobb tulajdonságait hozni.

Természetesen a középkategóriás autók teljesítményét egy-egy kiemelkedő tulajdonsággal rendelkező gumiabroncs tudja növelni, de méretben akkor is megfelelőnek kell lennie a guminak.

Az XL-es gumiabroncsokkal is ugyanez a helyzet.

Normál vagy XL-es méretű gumi?

A szakértők szerint csak akkor válasszuk az Xl-es gumit, ha igény mutatkozik a nagyobb teherbírásra, de kizárólag akkor, ha autónk is elbírja azt, tehát ha kompatibilis a méret a felni méretével.

Egyéb esetben nem érdemes XL-es gumira váltani, ugyanis a terhelhetőség miatt ezek az abroncsok nehezebbek is, vagyis sokkal merevebbek, mint egy átlagos gumi. Emiatt autónk fogyasztása is megnőhet, illetve a gumi is gyorsabban kophat.