Hogyan tároljuk helyesen a leszerelt gumiabroncsokat?

A téli gumik felszerelésével magától értetődik a kérdés: hol és hogyan tároljuk a leszerelt nyári abroncsokat? Erre kétféle megoldás létezik.

 

Ha van elegendő helyünk és ideális feltételek állnak rendelkezésünkre a tároláshoz, választhatjuk az otthoni tárolást. A Continental ad is ehhez egy kis segítséget, ugyanis 7 tippet tett közzé, melyek a szakszerű tárolás alapjai. A következő szabályok betartásával az öregedés, ezzel a gumi tönkremenetele lassítható:

  • Mielőtt eltennénk a kerekeket vegyünk egy kis szappant, vizet és egy kis kefét, amivel minden kereket megtisztíthatunk a szennyeződéstől, folyadéktól és fékportól. Ha a keréktárcsával együtt tároljuk a gumiabroncsot, akkor a keréktárcsát is alaposan tisztítsuk meg. A tisztítás után szárítsuk meg a kereket, ne használjunk semmilyen áztatót, ápolót.
  • A tisztítás után helyezzük műanyag táskába a kerekeket. A tároló táskából távolítsuk el a koszt, port, lehetőleg a levegőt is nyomjuk ki belőle. Ezután zárjuk le a műanyag táskát ragasztószalaggal, hogy megakadályozzuk a gumi olajpárologtatását. Minden kereket külön táskába helyezzük.
  • Óvjuk a kereket a közvetlen napfénytől. A nap UV-sugárzása rongálja a gumit.
  • Helyezzük a kerekeket lehetőleg hűvös, száraz helységbe. A legjobb egy alagsori tároló vagy klimatizált helység, mivel a külső tárolók, garázsok nagy hő- és páratartalom-ingadozásnak tehetik ki a gumiabroncsot. Gondoskodni kell arról, hogy a gumiabroncsokat távol tartsák olyan dolgoktól, mint az elektromos motorok, kemencék, kapcsolók és nagy szivattyúk, mert ózonforrást jelentenek.

  • Ha lehetséges, függőlegesen tároljuk a gumiabroncsokat (ha nincs keréktárcsára szerelve), ne pedig vízszintesen egymásra rakja, mivel az így kialakuló feszültség a gumiabroncs torzulását eredményezheti. Emellett tegyünk egy tiszta fát a kerék alá, ne közvetlenül a földre tegyük. A keréktárcsával együtt tárolt gumiabroncsokat fel lehet lógatni, vagy a keréktárcsákon megtámasztva egymáson tárolni.

  • Ha nem külön „zacskózzuk” a kerekeket, akkor lehetőleg csak az ugyanolyan abroncsokat tegyük közös táskába.
  • Ne hagyjuk, hogy egy járművön sokáig terheljünk egy gumit mozgás nélkül. Az egy helyben terhelés sokkal károsabb, mintha heti egykétszer átmozgatnánk a kerekeket, mivel a kerék forgása során egyenletesen terhelődik, és jobban megtartja rugalmasságát a mozgás révén, valamint a gumikeverékben az olajtartalom egységesen oszlik meg.

Amennyiben az otthoni tárolás feltételei nem teljesülnek, szakszerű bértárolást vehetünk igénybe egy erre lehetőséget biztosító gumiszervizben.

Sárospatakon a Zemplén-Tűzkerék Kft igény esetén átvállalja a kerekek szakszerű és biztonságos tárolását a következő szezonig:

  • Kerekek felcímkézése, nyomon követése, helyének dokumentációja
  • Kerekek szakszerű tárolása: fedett helyen, helyes pozícióban, figyelembe véve a gumiabroncs gyártók ideális tárolási körülményekről alkotott ajánlásait (ideális hőmérséklet, optimális páratartalom)
  • Kerekek állapotának felmérése (profilmélység, hibák)