Futómű javítás, 3D futómű állítás

Futómű javítás, felújítás, 3D futóműállítás

Futómű javítás, futómű teljes felújítás, Műszeres futóműállítás (3D)

A futóművek időről-időre elállítódhatnak. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha óvatlanul egy nagyobb kátyúba futunk, vagy éppen járdaszegélynek ütközünk. Ilyenkor a futómű és a teljes felfüggesztés is károsodhat. Ha hasonló nem is történt velünk, évente legalább egyszer, de a legjobb, ha a tél/nyári váltáskor, amikor abroncsokat cserélünk az autón, elvégezzük a futómű beállítást.

A futómű beállítása mindig a felfüggesztés átvizsgálásával kezdődik. Ilyenkor mérjük fel azt, hogy a futómű geometriai beállításának van-e bármiféle akadálya. Amennyiben nincs, azonnal elvégezzük a futómű szakszerű és precíz geometriai beállítását. Ha találunk hibás, nem rendeltetésszerűen működő, vagy egyszerűen csak elhasználódott alkatrészt, akkor részletesen tájékoztatjuk Önt, hogy milyen javítási munkálatok elvégzését javasoljuk és, hogy azt mennyiért és milyen szerelési idő mellett tudjuk vállalni. Ilyenkor egy új időpontot is egyeztetünk Önnel és az alkatrészek cseréje után elvégezzük a már említett futómű beállítást:

 • Először a gumiabroncsnyomást ellenőrizzük, majd a mérőfejek kerekekre telepítése következik, amelyet a futómű állító gép azonnal felismer.
 • Ezután rögzítjük a pedálféket és a kormánykereket (középre, mert ehhez az álláshoz hangoljuk a futóművet). A gép ezután szépen beállít mindent, amelyről egy próbaút során mi is megbizonyosodunk.

A javítás költsége a beszerzendő alkatrészek mennyiségétől és minőségétől és a javítás időtartamától függ.

A legkorszerűbb 3D futómű beállító géppel dolgozunk, ezért garantáljuk a tökéletes munkavégzést.

NÉHÁNY GYAKORLATI JÓTANÁCS:

Amennyiben a felsoroltak valamelyikét tapasztalja, forduljon szakemberhez:

 • a gumiabroncs a megszokottnál jobban kopik (külső vagy belső felületen)
 • eltérő fordulási ívet tapasztal jobbra, vagy balra
 • a gépjármű elhúz valamilyen irányba
 • az autó úttartása és egyenesen futása bizonytalan
 • a kormánykerék nehezen és lassan tér vissza egyenesbe, és/vagy ferde állásban marad
 • a megszokottnál nagyobb kormányerőt igényel a kis ívű kanyarodás

A FUTÓMŰ FELÉPÍTÉSE:

A futóművet két komolyabb szerkezeti elem alkotja. A lengéscsillapító és a kerékfelfüggesztés, amelyek együtt közösen biztosítják a biztonságos és nem utolsósorban helyes úttartását autójának.

Kerékfelfüggesztés

Ez a szerkezet köti össze a kerekeket az alvázzal és a karosszériával. Arányosan elosztja a jármű súlyát és a tömegerőt a kerekek között, valamint azok fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit a karosszériába vezeti. A kerékfelfüggesztés pontos paramétereit mindig gyárilag határozzák meg. Olyannyira, hogy minden egyes típushoz teljesen egyedire szabott értékeket társítanak. Ha ezeknek a beállítása már nem tökéletes, a futómű és az abroncs is idő előtt cserére szorulhat.

Lengéscsillapító

Egy autóban elől és hátul is 2-2 lengéscsillapító dolgozik azért, hogy az autó rugózása által keltett lengéseket csillapítsa. A lengéscsillapító toronycsapágyból, toronyszilentből és lengéscsillapító porvédőből áll.

A gépjármű kerekeit az úton tartja, úgy, hogy elnyeli a lökésszerűen fellépő rugólengések energiáját. A lengéscsillapítókban leggyakrabban a porvédő szakad el és ennek következtében a lengéscsillapító szára beszennyeződik, később berozsdásodik és a szimering elkopik, az olaj elfolyik. Ellenőriztesse gyakran a lengéscsillapítókat, hogy a nagyobb bajt megelőzze Ahogyan azt az előbb már kifejtettük, a lengéscsillapító feladata a rugózás energiájának elnyelése és az autó, úton tartása. Ennek azért van jelentősége, mert minél hosszabb ideig válik el a jármű kereke az úttesttől, annál bizonytalanabb lesz az úttartása és extrém esetben akár teljesen irányíthatatlanná is válhat.

Mindenképpen nézesse meg a lengéscsillapítóit ha:

 • a gumiabroncs fokozottan és egyenetlenül kopik
 • a fékút akár 20 százalékkal is megnő
 • vizes úton csúszkál az autó
 • összességében rossz az autó úttartása (kanyarokban ki is sodródhat)

A rossz lengéscsillapítót hamar cserélni kell, mert nagyobb terhelés jut így a futómű alkatrészeire, amelyek élettartama ennek következtében alaposan lerövidülhet.

ÁRLISTA

 

AZ AKTUÁLIS ÁRAKÉRT HÍVJA KERESKEDÉSÜNKET! Hívom a szervizt

 • Futómű átvizsgálás, hibamegállapítás
 • Futómű műszeres ellenőrzés első és/vagy hátsó tengelyen
 • Futómű műszeres ellenőrzés és állítás első és/vagy hátsó tengelyen
 • Futómű alkatrész csere, javítás