hulladék gumiabroncs

Mi legyen a hulladék gumiabronccsal?

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetésével (EPR)a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok átrendeződtek, módosultak. A gumiabroncs is bekerült az EPR kötelezett termékek közé: a gyártóknak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, a kereskedőknek pedig gondoskodniuk kell a hulladék gumiabroncsok elszállíttatásáról.

A rendelet szerint "a hulladékká vált gumiabroncsot 2023 október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, aki térítésmentesen átveszi."

 

Ez a néhány mondat teljes káoszt és elégedetlenséget okozott a vásárlók fejében, ami rengeteg panaszkezeléshez vezetett.

Különbséget kell tenni a KERESKEDŐ és a SZOLGÁLTATÓ között:

KERESKEDŐ: A kereskedő olyan személy, aki mások által létrehozott árukkal kereskedik. Történelmileg mindenki kereskedőnek számít, aki részt vesz a kereskedésben. A kereskedők szerepe egyidős az iparral, a kereskedéssel, a kereskedelemmel.

SZOLGÁLTATÓ: A szolgáltatás olyan, kézzel nem fogható eredményű munkavégzés vagy jogosultság, mely annak fogadója, vagy élvezője számára értékkel bír! A szolgáltatás nyújtója általában ellenértéket (pénzt) vár el a szolgáltatásért cserébe!

Így kétféle esetet tudunk megkülönböztetni:

1./ A vásárló 'A' kereskedőnél megvásárolja és felszerelteti a gumiabroncsot, majd amikor az hulladékká válik, visszaviszi 'A' kereskedőhöz, újat vásárol, a régi abroncsokat pedig a kereskedő térítésmentesen átveszi és gondoskodik a hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatok ellátásáról. Ebben az esetben az 'A' szereplő KERESKEDŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ is egyben.

2./ A vásárló 'A' kereskedőnél megvásárolja a gumiabroncsot (pl. szupermarket, webáruház), majd elviszi azt egy 'B' kereskedőhöz/szervizhez felszereltetni. Ebben az esetben a 'B' szerviz mint SZOLGÁLTATÓ vesz részt a folyamatban, tehát nem kötelessége átvenni az autóról lekerült régi, hulladékká vált gumiabroncsot!

Ebben az esetben a kijelölt hulladékudvarba viheti a vásárló a hulladék abroncsokat: 4db/nap, max. 16db/év.

Gondoljon csak bele, mit szólnának egy étteremben, ha vinné az alapanyagokat, ott megsüttetné, felszolgálnák és a maradékot, a mosogatást pedig rájuk bízná!?

Mi a megoldás?

A vásárláskor tájékozódjon a KERESKEDŐNÉL:

A hulladék gumiabroncsát a szerelés után hol helyezheti el! Vannak-e partnerei, ahol a hulladék gumiabroncsát ingyen leteheti? De jó megoldás lehet a regisztrált helyi hulladék lerakóba elvinni az abroncsokat, ott díjtalanul átveszik! Valamint Ne felejtse él megkérdezni, garanciális probléma esetén kihez fordulhat!

Milyen előnyökkel jár, ha szakkereskedőnél vásárolunk, ahol szerviz szolgáltatás is van?

  • Nem kell szállítani a gumiabroncsot
  • Szakember segít a megfelelő gumiabroncs kiválasztásában
  • Biztosan a megfelelő méretű gumiabroncsot kapja
  • Azonnali szerelés
  • Van hová visszavinni a kereket, ha bármilyen probléma lenne
  • Díjtalan garanciális ügyintézés – csere gumiabroncs biztosítása
  • Díjtalan hulladék gumiabroncs lerakás (vásárolt mennyiség)

 

Forrás: https://gumipiacmagazin.hu/