Egységes EU-s abroncscímke

2012 november 1-től új, az abroncsok legfontosabb tulajdonságait összefoglaló jelölés lépett életbe az Európai Unió országaiban.Ettől az időponttól kezdődően csak a megfelelő jelöléssel ellátott abroncs kerülhet forgalomba ezekben az országokban. Három tulajdonság tekintetében osztályozzák a forgalomba kerülő gumiabroncsokat. Az üzemanyag-hatékonyságról, a nedves tapadásról és a külső gördülési zajról szóló jelöléseket lesz kötelező feltüntetni az abroncsokat előállító és az Európai Unióban forgalmazó gyártóknak.

Az eljárás nem ismeretlen, a háztartási gépeknél már évek óta működik ez a rendszer, azonban az abroncscímkézés egészen más kritériumok szerint történik majd. A rendelet célja, hogy a fogyasztók könnyedén össze tudják hasonlítani a különböző abroncsokat és lehetőségüknek megfelelően üzemanyag takarékos, csendes és biztonságos abroncsot vásároljanak.

Üzemanyag hatékonyság:
A-tól G-ig osztályozzák, az A a legjobb, a G a legrosszabb. Az A és G kategória között akár 7,5% különbség is lehet a gépjármű fogyasztásában.

Nedves tapadás:
A-tól G-ig osztályozzák, az A rendelkezik a legrövidebb féktávval, a G a leghosszabbal.

Külső gördülési zaj és zajmérési érték:
A decibelben kifejezett érték mellett a címke rendelkezik más jelölési módszerrel is. Ez maximálisan három vonás lehet, ami jövőbeni normákat jelöli (661/2009/EK). 3 vonás: a leggyengébb teljesítmény, a jövőbeni szabványban meghatározott érték felett van, de a jelenleg engedélyezett maximum alatt, 2 vonás: megfelel a jövőbeni szabványban meghatározott értéknek, 1 vonás: 3 decibellel halkabb, mint a jövőbeni norma.

Forrás: gumipiacmagazin.hu