Felkészülés az őszi-téli autós szezonra

Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres időközönként elvégzendő karbantartásnak. Ha a szokásos feladatok mellett még néhány speciális teendőre is sort kerítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a téli hidegben, a fagyos, csúszós utakon is biztonságosan autózhatunk.

 

A legjobb ezeket még azelőtt elvégezni, hogy a hajnali fagyok beköszöntenének. Tehát vegyük elő a negyedéves és féléves karbantartási listánkat, hogy semmi ki ne maradjon, s egészítsük azt ki a téli felkészülés teendőivel!

A legfontosabb tennivaló a nyári gumiabroncsok lecserélése télire. A megfelelő futófelülettel rendelkező gumik fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A téli gumikon az ajánlott minimális bordamélység 4 mm. Amennyiben gumijaink ennél kopottabbak, fel se rakassuk őket, sürgősen vásároljunk újakat. 

Amikor a nappali hőmérséklet 7 fok alá süllyed, váltsunk téli gumira. A speciális téli abroncsok ugyanis télen jobb tapadást biztosítanak a nyári gumiknál. Közlekedési szempontból nem az első havazáskor kezdődik a tél, hanem akkor, amikor a hőmérséklet tartósan hét fok alatt marad. Ekkor a nyári gumik rideggé válnak, és még száraz aszfalton is jelentősen csökken tapadásuk, ezért nő a balesetveszély. A téli gumik a hidegben sem dermednek meg, így hatékonyabban lassítják a járműveket. Jeges, havas, latyakos úton a téli abroncsok tovább növelik előnyüket a nyári gumikkal szemben speciális mintázatuknak, sűrűn szabdalt felületüknek köszönhetően. Egy személyautó ötven kilométeres sebességről körülbelül húsz méterrel hamarabb áll meg havon téli gumival, mint nyárival. A biztonsági szempontokon túl nagy megkönnyebbülés is lesz az első hóesésben a tudat, hogy nem kell a gumiszerelő műhelyek előtt tolongó autósok között idegeskednünk.

Ellenőrizzük a guminyomást is! A hidegebb időben többnyire rá kell tölteni egy keveset. Az autó használati utasításának megfelelő guminyomás jelentősen javítja a téli közlekedés biztonságát, mivel optimálissá teszi a tapadást a csúszós utakon. A kátyúk okozta sérülésektől is így vannak a legjobban védve gumijaink, s az sem elhanyagolandó szempont, hogy csökken a fogyasztás is. 

További teendő még az ablaktörlő lapátok minőségének ellenőrzése, szükség esetén cseréljük újra azokat. Ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadékot, a hűtőfolyadékot, a légszűrőt, vizsgáljuk át a hajtószíjakat és a tömlőket. Nézzük át a hűtő-fűtő rendszert is, ellenőrizzük a fékeket. Tisztítsuk meg az akkumulátor sarukat és pólusokat, szükség esetén ellenőriztessük az akkumulátor teljesítményét. Érdemes megvizsgálni a gyújtógyertyák vezetékeit is. Ellenőrizzük a motorolajat, a világító és irányjelző berendezéseket, a zárak befagyását. Védjük az ajtókon lévő gumitömítéseket is, továbbá óvjuk a fényezést, lakkozást. Végül, de nem utolsó sorban legyen a tankban bőségesen üzemanyag.