Adac téli gumi teszt 2017

Bár odébb még a tél, az ADAC már előre elkészítette idei téligumitesztjét. Összesen 32 gumimodellt teszteltek az alsó-középkategóriás és a SUV modellek méreteiben.

A két legnépszerűbbnek számító szegmenes, azaz az alsó-középkategória, a tesztautót elnézve a Golf-osztály, meg persze a mind népszerűbb, eladásaival már az előbbit is túlnövő SUV szegmens méretében tesztelt az ADAC. Mind a 195/65 R15, mind a 215/65 R16 méretben 16 abroncsmodellt tettek próbára a németek, akik nem hazudtolták meg magukat, a kompakt kategória abroncsaihoz Volkswagen Golf, míg a SUV-gumikhoz Tiguan tesztautókat használtak. Minősítéséhez az ADAC legnagyobb (30%-os) súllyal a vizes úton mutatott jellemzőket vette alapul, 20%-ot ér a havas tudás, 15%-ot a száraz úton, 10%-ot a jégen mutatott. A kopásellenállás és a fogyasztás, pontosabban annak befolyásolása a gördülési ellenállás által 10-10%-os, míg a zajkomfort 5%-os jellemző a németeknél.

Nézzük először a kompakt modellek abroncsait, a nonstopgumival közös gumitesztjeinken is szereplő 195/65 R15 abroncsmérettel. Az ADAC mindössze három abroncsot, a Continental WinterContact TS 860-ast, az ESA+ Tecar Super Grip 9 és az Kléber Krisalp HP- 3-at találta jónak. Az elsőhöz bizonyára nem kell magyarázat, a másodikhoz annál inkább: egy sajátmárkás, de valójában valamely prémiumgyártónál készített abroncsról van szó, a Kléber kapcsán pedig elmondható, hogy a Michelin budget-márkás gumija, ami ugyanúgy jobbra sikeredhetett (ezúttal) az anyacég abroncsánál, mint ahogyan ilyen példát saját tesztünkön is tapasztaltunk már Bridgestone-Firestone vonatkozásban.

A három jónak tartott abroncs azzal nyert, hogy minden jellemző kapcsán kiegyensúlyozottan jó teljesítményt mutatott. A Continental győzelme annak is köszönhető, hogy a legnagyobb súllyal számított vizes jellemzők kapcsán a legjobb tudott lenni − egyebek mellett annak köszönhetően, hogy az ADAC információink szerint a Continental pályáján tesztelt, ezáltal gumijuk ott kellett bizonyítson, ahol azt fejlesztették, finomhangolták. Száraz úton z összetettben a középmezőnyben végzett Yokohama W.drive V905 2, míg jégen a második helyezett ESA+Tecar abroncs lett a legjobb, hóban az egyéb jellemzők szerint csak tűrhető Sava Eskimo S3+. Az egyes abroncsok jellemzők szerinti minősítései és pontszámaik az alábbi táblázatban láthatók, fontos megjegyezni, hogy az ADAC rendszere szerint a kisebb pontszám jelöli a jobb eredményt.

A SUV-méretben mindössze egyetlen abroncs, a Dunlop Wintersport 5 kapott jó minősítést az ADAC-tól. További 14-et kielégítőnek találtak, egyet pedig rossznak, a Nankang Snow SV-2 2 vizes úton vérzett el. Miként a kompakt kategóriában, itt is a győztes abroncs volt a legjobb vizes körülmények között. Ez persze nem meglepetés, csupán matek − a cikk elején ismertetett súlyozás szerint. A Dunlop abroncsa persze az egyéb jellemzők szerint is stabilan jó volt, nem úgy mint a száraz úton legjobb Hankook i*cept RS2 W452, ami vizesen csupán kielégítő volt 17 colos méretben. Hóban a BF Goodrich g-Force Winter 2 és a Nokian WR D4 bizonyult a legjobbnak. Ha csendes SUV-abroncsot keresünk, a Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, míg ha alacsony fogyasztást adót áhítunk, a Fulda Kristall Control HP2 lesz a mi abroncsunk, tartósságban pedig a Michelin Alpin 5 erősen veri a mezőnyt − nem csak itt, a 15 colos méretben is.

Fontos tudni, hogy a téli abroncs gyorsabban öregszik, mint a nyári, 5 szezon után már ajánlott a csere. Szakszerű tárolás esetén a szezonokat (éveket) nem a gyártástól, hanem az aktív használat szerint kell számolni. Miként azt tudjuk a Magyar Gumiabroncs Szövetség ajánlásából, a 10 éves abroncsok mindenképp cserélendők.

Forrás: autonavigator.hu