Adac nyári gumi teszt 2018

A tavasz első jele minden évben, hogy a Német Autóklub kiadja a legfrissebb nyárigumi tesztjének eredményeit. A teszteljárásban most sem volt semmi változás. A jól bevált módon, kettő méretben versenyeztek az abroncsok. Az egyes mérések eredményeit pontozták, majd a pontokat súlyozva összegezték.

Ezúttal a kisautókon jellemző 175/65 R14-es és a kompaktokon szokványos 205/55 R16-os nyári abroncsokat próbálgatták. Előbbiből tizennégy, utóbbiból tizenhat gyártó termékét értékelték. A tesztautó egy Ford Fiesta és egy VW Golf volt. Az élen nem történt meglepetés, a prémium gyártók hozták a tőlük elvárt kiváló helyezéseket. A középmezőnyben viszont meglepően sok olyan márka végzett, amely valamelyik prémium gyártó kisebb, kevésbé ismert márkája. Futásteljesítményként 15.000 Km-t határoztak meg, amelyben 60% autópálya és 40% országúti közlekedés volt.

Az ADAC általában igen összetett tesztnek veti alá a gumikat. Először minden egyes abroncsot bekoptatnak, nagyjából 450 kilométert mennek velük az éles próbák előtt. A száraz aszfaltos teszteket a Bridgestone olaszországi létesítményében végzik el. Közben figyelik többek közt az egyenesfutást, az autó viselkedését szélsőséges helyzetekben, a kanyarstabilitást és a fékezést. A nedves aszfaltos próbákat Németországban csinálják meg, a Continental tesztközpontjában.

Eredmények a 175/65 R14-es méretben:

A teszt legnagyobb meglepetését ez a méret okozta. Az első helyen nem a megszokott prémium márkák állnak, hanem két (talán kevésbé ismert) középkategóriás abroncs, a japán Falken Sincera SN832 Ecorun valamint a Continental leánymárkája, a Semperit Comfort-Life 2. Mindkét abroncs kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtott. Az erős középmezőnyben szerepelnek olyan neves gyártók, mint a Pirelli, a Continental vagy éppen a Goodyear.

Eredmények a 205/55 R16-os méretben:

A kompakt autókra jellemző méretben tizenhat gyártó abroncsait vizsgálták a németek, Volkswagen Golfra szerelve. A legjobb, legkiegyensúlyozottabb a Michelin Primacy 3 lett, majdnem 45.000 km-re hitelesített kopásállósággal. Megelőzte a Bridgestone Turanza T001 Evót. A harmadik legjobb összpontszámmal a Continental PremiumContact 5 zárt, a Firestone Roadhawkkal azonos eredménnyel. A leggyengébbnek az Infinity Ecosis és a Vredestein Sportrac 5 bizonyult, de ezeknél a rossz eredményt részben az eredményezte, hogy nem teljesítették az ADAC gyorsfutástesztjét.

Forrás: Totalcar Magazin