Miért cseréljük le a téli gumit nyárira?

Miért cseréljük le a téli gumit nyárira?

A tavaszi időjárás beköszöntével újra eljön a szokásos év eleji abroncscserék időszaka. Ha a hőmérséklet tartósan 7 °C fölé emelkedik, ideje lecserélni a téli gumikat a melegebb időben jobban tapadó és biztonságosabb nyári abroncsokra.

A nyári gumik keményebb gumikeverékből készülnek, mint a téli gumik, mintázatuk nagyobb, zárt. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően biztosítják a megfelelő tapadást magas hőmérsékleten, nagy ellenállás esetén, valamint nagy sebességnél.

Az autók külső-belső fejlődésével a gumiabroncsok is sokat fejlődtek. A nyári gumi alapanyaga ma már meg sem közelíti a 15-20 évvel ezelőtti autógumik összetételét, ráadásul nagyon sok új komponenst is tartalmaz. A téligumi olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a nyári gumiban nem találhatók meg, vagy csak kisebb mennyiségben. Ezeknek hála nagyobb tapadással rendelkeznek a téli gumiabroncsok a nyárigumiknál. 15-20 év eltelte óta a közlekedés gyorsulása is megfigyelhető, mely már önmagában speciálisabb gumiabroncs használatot kíván meg.

Csere a tartósan +7 fok alatti vagy feletti hőmérsékletnél  esedékes. Természetesen +7 fok alatt már érdemes átszereltetni a téli gumit, mert nyári gumi használata semmiképpen nem ajánlatos télen. A +7 fok feletti tartós hőmérsékletnél pedig érdemes a téli gumi leváltása nyári gumira, bár ezt kicsit lazábban vehetjük, mert még mindig biztonságosabb téli gumival +7 fok felett közlekedni, mint nyári gumival +7 fok alatt.

De akkor miért ne használjunk csak téli gumit? Ennek több oka is van, az első a pénztárcánk, amely több tekintetben is visszakacsint ránk. A téli gumi jobban kopik nyáron, így hamarabb beáll annak elkopása. Ráadásul a kopás a nagyobb tapadás miatt fordul elő, így növekedik az üzemanyag fogyasztásunk is. Biztonság szempontjából pedig a téli gumi nyáron, nedves felületen bizonyítottabban rosszabbul viselkedik kanyarodásnál és a fékút is nagyobb.

Érdemes tehát cserélni az autón a gumit, mert ha csak 1 garnitúra gumiabroncsot használunk, akkor az tegyük fel 3,5 év alatt használódik el, mert jobban kopik a nem neki szánt időjárási körülmények között, mindaddig 2 garnitúra megfelelően használva már 4-4 évig is kibírhatja. Csupán be kell ruházni a 2 garnitúrába.